Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Αιχμές Orlando LGBT+ για τη στάση της Ψυχιατρικής Εταιρείας

Με αιχμές για την λιτή ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας σχετικά με τη σκοταδιστική εισήγηση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους, τοποθετήθηκε συνολικά η οργάνωση Orlando LGBT+.

Στις μεσαιωνικές απόψεις του μητροπολίτη ο οποίος παρουσίασε την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία περιορίστηκε σήμερα να δηλώσει πως «τονίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο».

Οι «θεραπείες μεταστροφής»

Η Orlando LGBT+ υπογραμμίζει πως «δεν αρκεί δυστυχώς μια υπενθύμιση ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ψυχική διαταραχή», σχολιάζοντας ότι «οι ευθύνες των επιστημονικών συλλόγων είναι μεγαλύτερες». Και αυτό γιατί όπως επισήμανε η Έλενα -Όλγα Χρηστίδη, επιστημονική συνυπεύθυνη της Orlando LGBT+, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία θα έπρεπε να τοποθετηθεί και για τις «θεραπείες μεταστροφής».

«Ο νόμος ουσιαστικά δεν τις απαγορεύει καθώς αναφέρει ότι «θεραπείες μεταστροφής μπορούν να γίνουν με τη συναίνεση του ατόμου»

Στην ανακοίνωσή της η Orlando LGBT+ σημειώνει πως ο νόμος του 2022 ουσιαστικά δεν τις απαγορεύει καθώς αναφέρει ότι «θεραπείες μεταστροφής μπορούν να γίνουν με τη συναίνεση του ατόμου». Τονίζει επίσης «αποτελούν βασανιστήριο, όπως έχουν αποφανθεί οι περισσότεροι έγκυροι διεθνείς οργανισμοί».

Και προσθέτει ότι «στις 4 Φεβρουαρίου επομένως η Εκκλησία θα διαφημίσει σε όλη τη χώρα ακριβώς αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές -απολύτως νόμιμα και ως φυσική συνέπεια του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση το 2022».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Orlando LGBT+

«-Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ,
ΑΛΛΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ-

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το κείμενο που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος να διαβαστεί στους ναούς της χώρας στις 4 Φεβρουαρίου θα αναφέρει ότι η ομοφυλοφιλία είναι «παρέκκλιση» και θα καλεί τους ομοφυλόφιλους να στραφούν στην εκκλησία «για τη θεραπεία τους» μέσα από τον λόγο του Θεού (link στα σχόλια).

Η αναφορά δεν είναι τυχαία, ούτε φταίει ότι οι ιερείς δεν ξέρουν ότι η ομοφυλοφιλία (και οι τρανς ταυτότητες/εμπειρίες) δε θεωρούνται πια ψυχικές ασθένειες.

Η αναφορά αυτή γίνεται γιατί α) έτσι οι ιερείς κλειδώνουν την ανακύκλωση του πιο φοβικού, συντηρητικού προφίλ τους, που θεωρούν ότι εξασφαλίζει την επιβίωση του θεσμικού τους ρόλου και β) γιατί ΟΝΤΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, τις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής».

Το 2022, μετά από πιέσεις χρόνων εκ μέρους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και την πρώτη σχετική εθνική έρευνα και καμπάνια που διεξήγαγε ο φορέας μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Θάνος Πλεύρης ως Υπουργός Υγείας διαφήμισαν ότι νομοθέτησαν την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο εν λόγω νόμος για τις θεραπείες μεταστροφής δεν απαγορεύει στην εκκλησία να προωθεί και να εφαρμόζει τέτοιες ψευδο-θεραπείες μεταστροφής, οι οποίες, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, όχι μόνο είναι αναποτελεσματικές, αλλά αποτελούν βασανιστήριο, όπως έχουν αποφανθεί οι περισσότεροι έγκυροι διεθνείς οργανισμοί.

Ο νόμος ουσιαστικά δεν τις απαγορεύει καθώς αναφέρει ότι «θεραπείες μεταστροφής μπορούν να γίνουν με τη συναίνεση του ατόμου».

Η κυβέρνηση δηλαδή θεωρεί ότι μπορεί να ισχύσει η έννοια της συναίνεσης σε κάτι που αποτελεί εξ ορισμού βασανισμό.

Επιπλέον ο νόμος επιτρέπει στην εκκλησία το να διαφημίζει ελεύθερα τέτοιες πρακτικές, καθώς ρητά αναφέρει ότι η διαφήμιση και προώθηση απαγορεύεται μόνο σε «επαγγελματίες», δηλ. άτομα (π.χ γιατροί) που δέχονται συγκεκριμένη αμοιβή για τις πρακτικές αυτές.

Με σειρά Δελτίων Τύπου είχαμε προειδοποιήσει τότε ότι ο νόμος αυτός είναι όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνος, αφού ουσιαστικά νομιμοποιεί τα βασανιστήρια αυτά όταν γίνονται από εκπροσώπους της εκκλησίας.

Στις 4 Φεβρουαρίου επομένως η Εκκλησία θα διαφημίσει σε όλη τη χώρα ακριβώς αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές -απολύτως νόμιμα και ως φυσική συνέπεια του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση το 2022.

Στη βάση όλων των παραπάνω καλούμε όλους τους επιστημονικούς συλλόγους υγείας/ψυχικής υγείας να τοποθετηθούν για τα παραπάνω, να εξηγήσουν τις συνέπειες που έχει ο κακοποιητικός λόγος που αναπαράγεται διαρκώς και να πάρουν θέση υπέρ της θεσμικής κατοχύρωσης της ισονομίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

-δεν αρκεί δυστυχώς μια υπενθύμιση ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ψυχική διαταραχή.

Οι ευθύνες των επιστημονικών συλλόγων είναι μεγαλύτερες».

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.in.gr/2024/01/25/life/lgbtqi/aixmes-orlando-lgbt-gia-ti-stasi-tis-psyxiatrikis-etaireias/ ανήκει στο ΛΟΑΤΚΙ+ – in.gr .
Στείλτε το σε φίλους σας: