Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Άλμα στις υιοθεσίες στην Ελλάδα, στον «αέρα» η νομοθεσία για τα οµόφυλα ζευγάρια

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις πράξεις υιοθεσίας το 2022 όπως καταγράφουν τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής και αποτελούν ταυτόχρονα ομολογία αλλαγής της κοινωνικής δομής καθώς μετασχηματίζεται το παραδοσιακό μοντέλο της οικογένειας. Φαίνεται να λαμβανει νέες μορφές, οι οποίες αφορούν τόσο το φύλο των γονέων όσο και τη σύσταση της ίδιας της οικογένειας.

Στιγμιότυπο από πορεία υπέρ τς ισότητας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Το σημαντικότερο είναι τα παιδιά, καθώς υπάρχει κενό στο νόμο με αποτέλεσμα τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλα παιδιά. Για παράδειγμα, πεθαίνει ο βιολογικός γονέας και το παιδί δεν πάει στον μη βιολογικό γιατί δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία, άρα πάει σε ένα ίδρυμα. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις Ελλήνων στο εξωτερικό τα οποία έχουν γεννηθεί με πιστοποιητικό γέννησης το οποίο αναγράφει πατέρας, πατέρας ή μητέρα, μητέρα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το δημοτολόγιο στην Ελλάδα. Επομένως, αυτά τα παιδιά είναι γεννημένα από Έλληνες γονείς όμως δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.

Ο κ. Σωτηρόπουλος εξηγεί «ότι υπάρχουν ζευγάρια γυναικών που έχουν ήδη αποκτήσει τέκνα στο εξωτερικό (Ισπανία) και έχουν αναγνωριστεί και οι δύο τους ως μητέρες στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του κράτους στο οποίο έλαβε χώρα η γέννηση. Το ερώτημα περί του εάν τα παιδιά αυτά μπορούν να λάβουν ελληνικό διαβατήριο έχει απαντηθεί ουσιαστικά με δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην Αυστρία η από κοινού υιοθεσία επιτρέπεται από το 2016, στη Γερμανία ο νόμος περί υιοθεσίας ισχύει από το 2017. Στη Σλοβενία (όπως άλλωστε και την Ελβετία)
επιτρέπεται όχι η από κοινού υιοθεσία, αλλά μόνο η υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου.  Στη Βόρεια Ευρώπη το δικαίωμα έχει θεσπιστεί ακόμα νωρίτερα, όπως στην Ισλανδία το 2006 και στη Δανία το 2010. Στην Εσθονία υπάρχει η δυνατότητα της υιοθεσίας του παιδιού του συντρόφου, ενώ στη Φινλανδία η από κοινού υιοθεσία θεσπίστηκε το 2017. Στη Νότια Ευρώπη, η Ανδόρα και το Γιβραλτάρ νομοθέτησαν το δικαίωμα στην υιοθεσία το 2014, ενώ στην Ισπανία η υιοθεσία επιτρέπεται από το 2005.

Στιγμιότυπο από πορεία υπέρ τς ισότητας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Το σκορ των ευρωπαικών χωρών. Ο χάρτης  για το 2023 διαπιστώνει ότι τα δικαιώματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τα LGBTI άτομα στην Ευρώπη. Πηγή: https://rainbow-europe.org/

Όσον αφορά στην ηλικία των υιοθετηθέντων, για το έτος 2022 η πλειονότητα (42,0%) των πράξεων υιοθεσίας αφορούσε σε παιδιά της ηλικιακής ομάδας 0-5 ετών. Παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των πράξεων υιοθεσίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των υιοθετηθέντων, εκτός από την ηλικιακή ομάδα 11-18 ετών, στην οποία παρουσιάστηκε μείωση κατά 14,3%.

Όσον αφορά στο νομικό καθεστώς των υιοθετηθέντων παιδιών πριν την υιοθεσία, τη μεγαλύτερη κατηγορία αποτελούν τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου. Από τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ των ετών 2021 και 2022 προκύπτει σημαντική αύξηση των πράξεων υιοθεσίας από 61 σε 115 (88,5%) στην κατηγορία των τέκνων που γεννήθηκαν εντός γάμου.

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.in.gr/2023/11/03/politics/alma-stis-yiothesies-stin-ellada-ston-aera-nomothesia-gia-ta-o%C2%B5ofyla-zeygaria/ ανήκει στο λοατκι – in.gr .
Στείλτε το σε φίλους σας: