Skip to content

Απειλές από εθνικιστικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους δέχεται η ταινία «Αδέσποτα Κορμιά» της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου με αφορμή την αφίσα της στην οποία απεικονίζεται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα. Η ταινία που θα προβληθεί σήμερα στα πλαίσια του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «εξερευνά τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς».

Μέλη του εθνικιστικού και ακροδεξιού χώρου καλούν σε συγκέντρωση έξω από το Ολύμπιον  στις 19:00 ενώ η ταινία αναμένεται να προβληθεί στις 20:00.

Τα εθνικιστικά και συντηρητικά αντανακλαστικά ξεσήκωσε ωστόσο επιστολή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, με την οποία ζητεί από την γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, να μην αναρτηθεί η αφίσα, διότι «είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης». Την λογοκρισία στο εικαστικό της ζητούσε με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Νίκη» Κομνηνός Δελβερούδης.

Σε επιστολή της η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο,τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η Δημοκρατία είναι ένας θεσμός υπέροχος που μας καλεί να συμβιώνουμε με άτομα, τα οποία ενδεχομένως έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές μας. Αν αυτές οι απόψεις δεν κηρύσσουν το μίσος και δεν καλούν σε παράνομες πράξεις, αν δεν απειλούν τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της Δημοκρατίας κι αν δεν παραβαίνουν τους υπάρχοντες νόμους, τότε οφείλουμε να τις ακούμε μέσα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας αποδοχής και αγάπης».

Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων από τις 14:00 έως της 24:00 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η απαγόρευση επιβάλλεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, «καθώς ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην οριοθετημένη και κεντρικότερη περιοχή της πόλης».

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης υπερψήφισε τη Δευτέρα το απόγευμα σχεδόν ομόφωνα πρόταση ψηφίσματος της Πόλης Ανάποδα που καταδικάζει την ομοφοβική επίθεση του Σαββάτου και τις απειλές εναντίον του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά»!

«Είναι πολιτική και θεσμική μας υποχρέωση να εξασφαλίσουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν θα φοβάται να περπατά στους δρόμους της πόλης μας, εξαιτίας της καταγωγής ή της εμφάνισής του, να εξασφαλίσουμε ότι καμία σκοταδιστική ή φασίζουσα ομάδα δεν θα επιβάλλει καθεστώς λογοκρισίας.»

Το πρωτότυπο άρθρο https://alterthess.gr/apeiles-enantia-stin-provoli-tis-tainias-adespota-kormia-sto-26o-diethnes-festival-ntokimanter-thessalonikis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=apeiles-enantia-stin-provoli-tis-tainias-adespota-kormia-sto-26o-diethnes-festival-ntokimanter-thessalonikis ανήκει στο Έμφυλα – AlterThess.gr – Όλες οι Ειδήσεις από την άλλη Θεσσαλονίκη .
Στείλτε το σε φίλους σας: