Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης: Αφορμή για έναν πολύ θλιβερό απολογισμό…

Αρθρογραφεί στο TheOpinion η Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη, Ειδική Σύμβουλος θεμάτων Ισότητας, ΛΟΑΤΚΙ+ & Diversity, πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.320 τρανς/φυλοδιαφορετικοί συνάνθρωποί μας, δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας. Δεν είναι απλά ένας αριθμός. Πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται και ένας άνθρωπος που έζησε, που ονειρεύτηκε, που προσδοκούσε μία ζωή όπως όλες, όλα και όλοι, όπως κάθε άνθρωπος. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και η δική μας η Άννα Ιβάνκοβα, όπου όλες, όλα και όλοι θυμόμαστε το στυγνό τρόπο που δολοφονήθηκε μέσα στην κατοικία της και της οποίας ο θάνατος αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη δολοφονία τρανς γυναίκας μαύρου χρώματος, προσφύγισσας και εργαζόμενης στο σεξ στη χώρα μας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία και οι πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα στην καθημερινότητά τους, δεικνύουν ότι είναι επιτακτική αναγκαιότητα να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο επίπεδο της Πολιτείας, όσο και σε αυτό της κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, αλλά και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα τα τρανς άτομα.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα προς την βελτίωση και τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα έτσι ώστε να προστεθούν στο Άρθρο 82Α (ρατσιστικό έγκλημα), στις κατηγορίες των προστατευόμενων προσώπων, τα πρόσωπα με νομιζόμενα χαρακτηριστικά καθώς και οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Ν.4285/2014 (αντιρατσιστικός νόμος), ώστε να διευρυνθεί το πεδίο καταπολέμησης του ρατσιστικού λόγου και να μην αφορά μόνο την υποκίνηση σε βία, μίσος ή διακρίσεις, αλλά όλο το φάσμα της ρητορικής μίσους.

Επιπλέον, η νομοθεσία απαγόρευσης των διακρίσεων καλύπτει τα ΛΟΑΤΚΙ+ μόνο στο χώρο της εργασίας και δεν τα συμπεριλαμβάνει στην παροχή υπηρεσιών και αγαθών, στην υγεία, στην εκπαίδευση και στη στέγαση, ενώ σε ότι αφορά τα τρανς δικαιώματα, υπάρχει μεν η νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), όμως τα «κενά» που εντοπίζονται σε αυτή είναι πάρα πολλά με αποτέλεσμα να βρίσκεται πολύ μακριά από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πρώτα απ’ όλα η διαδικασία είναι δικαστική. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι είναι χρονοβόρα και επιπλέον κοστίζει πάρα πολλά για έναν τρανς άνθρωπο, οπότε δεν είναι και προσβάσιμη. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως από το νόμο εξαιρούνται τα έγγαμα τρανς πρόσωπα, δεν μεταβάλλεται η ληξιαρχική πράξη γέννησης πιθανού τέκνου, υπάρχει ηλικιακό όριο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται ρητά στον νόμο τα μη-δυαδικά (non-binary), αλλά και τα ίντερσεξ πρόσωπα, καθώς επίσης και τα τρανς πρόσωπα με μεταναστευτικό/προσφυγικό προφίλ.

Τέλος, θα πρέπει άμεσα να γίνει μία ριζική αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου. Μία τροποποίηση, που θα δίνει πλήρη δικαιώματα παιδοθεσίας, που θα υπάρχει επέκταση στην από κοινού γονική μέριμνα, και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, και φυσικά επέκταση του γάμου και όχι μόνο του πολιτικού γάμου χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου. Θα πρέπει να δοθούν ίσα δικαιώματα στην από κοινού γονική μέριμνα, καθώς και στην αναγνώριση τέκνου (εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης) που γεννήθηκε είτε στη χώρα μας, είτε στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρχει η διάκριση του φύλου των γονέων. Δηλαδή με απλά λόγια πλήρη γονεϊκά δικαιώματα χωρίς την υποχρεωτική προϋπόθεση να έχει προηγηθεί γάμος σε οποιαδήποτε μορφή ή κάποια άλλη πράξη όπως σύμφωνο συμβίωσης, έτσι ώστε να κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των ήδη υπαρχοντων ή μελλοντικών γονέων, που βρίσκονται είτε σε σχέση, είτε σε ελεύθερη συμβίωση. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε μία πολύ σοβαρή διάκριση.

Για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα, που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα που είναι ανθρώπινα δικαιώματα, θα μιλήσουμε φέτος στο διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Thessaloniki Pride με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), σε συνεργασία με τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στις 17.00μμ, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης, στο Δημαρχείακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης), ενώ την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 17.00μμ, θα γίνει προβολή της ταινίας «Άγγελος» (1982), του Γιώργου Κατακουζηνού στον Κινηματογράφο Ολύμπιον.

Αμέσως μετά την ταινία θα ξεκινήσει η σιωπηλή Πορεία Μνήμης με αναμμένα κεριά, με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.theopinion.gr/opinions/diethnis-imera-trans-mnimis-aformi-gia-enan-poly-thlivero-apologismo/ ανήκει στο ΛΟΑΤΚΙ+ – The Opinion .
Στείλτε το σε φίλους σας: