Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Ευρωκοινοβούλιο: Κλινικά νεκρή η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μπήκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στο προσχέδιο της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γειτονική χώρα επισημαίνεται πως αντί να συνεχιστεί η κλινικά νεκρή ενταξιακή διαδικασία είναι ανάγκη να διερευνηθεί ένα «εναλλακτικό και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (Σοσιαλιστές, Ισπανία), τόνισε: «Βλέπουμε ότι διαγράφεται μια συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν επανεξελέγη και οι πρώτες δηλώσεις που έκανε δεν δίνουν την προοπτική ότι θέλει πραγματικά να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Λέει ότι από πλευράς ΕΕ προσπαθούμε να εκβιάσουμε την Τουρκία σε ότι αφορά τις θεωρήσεις, κατηγορεί τους δημοσιογράφους από την αντιπολίτευση και γενικότερα συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ».

Ο Ισπανός εισηγητής υπογράμμισε ότι ήδη πριν από τις τουρκικές εκλογές είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. «Θα έπρεπε να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην Τουρκία προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία προσχώρησης», είπε ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, ενώ αντίθετα εξέφρασε την άποψη ότι η συνέχιση μιας διαδικασίας που δε συνοδεύεται από τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, είναι «αντιπαραγωγική». Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα η ΕΕ αναμένει το μήνυμα από την Τουρκία ότι θα υπάρξει αλλαγή, η οποία θα πρέπει να φανεί μέσω συγκεκριμένων πολιτικών πράξεων.

Από την πλευρά του, ο Γκεόργκ Βλαντ Νιστόρ (Ρουμανία, ΕΛΚ), τόνισε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ για σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και είναι ακόμα πιο σημαντική στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόνισε ότι καμία από τις συστάσεις της ΕΕ προς την Τουρκία δεν έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αντίθετα συστηματικά η ΕΕ λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα. Πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό του τουρκικού πληθυσμού είναι φιλοευρωπαϊκό και επιθυμεί την προσέγγιση με την ΕΕ, κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Από τους Φιλελεύθερους, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μαλίκ Αζμάνι επισήμανε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την ομιλία της νίκης του για να καταφερθεί κατά των ΛΟΑΤΚΙ, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και στρέφεται κατά του κράτους δικαίου. Σημείωσε, επίσης, ότι στην Τουρκία υπάρχουν εκστρατείες παραπληροφόρησης, βάσει των οποίων καταλήγουν διάφοροι τούρκοι πολίτες στη φυλακή. Από την άλλη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και εμπορίου, δεν είναι δυνατό να χωρίσουν οι δρόμοι της ΕΕ με την Τουρκία. «Ας μην τελματώνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις για την προσχώρηση και ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε με τη συμφωνία σύνδεσης και με το εμπόριο», ανέφερε. Πρόσθεσε, τέλος, ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δει ξεκάθαρες και όχι διφορούμενες τοποθετήσεις ως προς τη Ρωσία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μαρία Αρώνη.
Το πρωτότυπο άρθρο https://www.pontosnews.gr/729465/kosmos/eyrokoinovoylio-klinika-nekri-i-entaxiaki-diadikasia-tis-toyrkias/ ανήκει στο ΛΟΑΤΚΙ – pontosnews.gr .
Στείλτε το σε φίλους σας: