Skip to content

Το τελικό ανακοινωθέν παραλείπει αναφορές στην προστασία της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην ασφαλή πρόσβαση στις αμβλώσεις. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι της Ιταλίας διέψευσε ότι προέβη σε απαλοιφή των αναφορών στις αμβλώσεις και τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ από την τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής της G7 στην Απουλία.

Στη διακήρυξη, που δημοσιεύθηκε αργά την Παρασκευή, δεν εμφανίστηκε αναφορά στην προστασία της «ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού» της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, αν και η αναφορά είχε συμπεριληφθεί στην τελική διακήρυξη της G7 στην Ιαπωνία πέρυσι. Η λέξη «άμβλωση» έμεινε επίσης έξω από μια ευρύτερη δέσμευση για «καθολική πρόσβαση σε επαρκείς, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων για όλους».

Στο περσινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες της G7 είχαν δεσμευτεί ρητά να ασχοληθούν με την «πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις». Το Bloomberg, το οποίο ανέφερε πρώτο για το αφαιρούμενο απόσπασμα για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, συνέδεσε την αφαίρεση με τη συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής του Πάπα Φραγκίσκου, με τον οποίο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει συνδεθεί για θέματα ΛΟΑΤΚΙ και αμβλώσεων. Είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας απευθύνει ομιλία σε σύνοδο της G7.

«Η είδηση που δημοσίευσε το Bloomberg, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το τελικό ανακοινωθέν της G7, στερείται κάθε βάσης», δήλωσε το γραφείο της Μελόνι. «Η ιταλική προεδρία (των G7) διαψεύδει κατηγορηματικά αυτή την ανακατασκευή» δήλωσαν.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει μια βόλτα με το ηλεκτρικό αυτοκινητάκι του Πάπα Φραγκίσκου μπροστά στις κάμερες.

Κόντρα Μελόνι με Μακρόν και στο βάθος … Λεπέν

Ο ισχυρισμός αυτός ακολούθησε μια σύγκρουση μεταξύ του Μελόνι και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αφού η Ιταλία κατηγορήθηκε ότι αποδυνάμωσε μια αναφορά για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε «ασφαλείς και νόμιμες» αμβλώσεις στο τελικό κείμενο της G7.

Η αναφορά είχε επίσης συμφωνηθεί από τα μέλη της G7 στην Ιαπωνία. Πηγές από το γραφείο της Μελόνι διέψευσαν ότι η αναφορά είχε αφαιρεθεί, λέγοντας την Πέμπτη ότι η διακήρυξη βρισκόταν ακόμη υπό διαπραγμάτευση και ότι «όλα όσα θα συμπεριληφθούν στο τελικό έγγραφο θα είναι τελικά σημεία που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις».

Ο Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι «λυπάται» για την αφαίρεση της αναφοράς. «Δεν έχετε τις ίδιες ευαισθησίες στη χώρα σας», είπε ο Μακρόν σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο. «Η Γαλλία έχει ένα όραμα για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά δεν είναι ένα όραμα που μοιράζεται όλο το πολιτικό φάσμα» είπε πονηρά αναφερόμενος στην Μαρίν Λεπέν.

Ο Μελόνι αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τον Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την άνοδο της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, ότι χρησιμοποιεί την G7 για «προεκλογική εκστρατεία». Ενδιαφέρον έχει πως η φετινή σύνοδος της G7 έμοιαζε με συνέδριο πρώην ηγετών!

Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μελόνι

Από την ανάληψη της εξουσίας τον Οκτώβριο του 2021, η κυβέρνηση Μελόνι έχει εισαγάγει πολιτικές κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως η καταστολή της ανατροφής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και τον Απρίλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει σε «ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων» (ακροδεξιοί και φανατικοί καθολικοί) να εισέρχονται σε κλινικές αμβλώσεων!

Στις αρχές Μαΐου, η Τζόρτζια Μελόνι υπερασπίστηκε σθεναρά την Ιταλίδα υπουργό Οικογένειας, Ευγενία Ροτσέλα, αφού δέχθηκε φραστικά επεισόδια από φοιτητές διαδηλωτές για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το πώς μπορεί να αντιστραφεί η μείωση των γεννήσεων στην Ιταλία.

Η Ροτσέλα προσπάθησε αρχικά να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, αλλά αποφάσισε να εγκαταλείψει την προγραμματισμένη ομιλία της και αποχώρησε από τη σκηνή. Η Μελόνι χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία «αισχρή», αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «Υπεύθυνη είναι μια ομάδα διαδηλωτών που γεμίζουν το στόμα τους με τις λέξεις ελευθερία, σεβασμός και αυτοδιάθεση των γυναικών, αλλά στη συνέχεια αγαπούν τη λογοκρισία και εμποδίζουν μια γυναίκα να μιλήσει επειδή δεν συμμερίζονται τις ιδέες της» και πως «Ήρθε η ώρα να πούμε ότι φτάνει πια».

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.in.gr/2024/06/15/world/g7-o-papas-kai-meloni-katigorountai-gia-tin-apaleipsi-anaforon-stin-amvlosi-kai-ta-loatki-atoma/ ανήκει στο λοατκι – in.gr .
Στείλτε το σε φίλους σας: