Αφιέρωμα στην ιστορία του Thessaloniki Pride, από τον George Tsitiridis και το Parallaximag
Τον Ιούνιο του 2012 πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη το πρώτο φεστιβάλ υπερηφάνειας, – Thessaloniki Pride με σύνθημα «Μια αγάπη χίλια χρώματα» από τις οργανώσεις Homophonia και Thessaloniki Pride με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και ανθρώπους των κινημάτων με τον Μητροπολίτη Άνθιμο να αντιδράει με αγρυπνίες που συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια.
Όταν άρχισε να καταλαγιάζει η οργή του, μετά και τα προβλήματα υγείας που οδήγησαν στην παραίτηση του σταμάτησε το ενδιαφέρον της εκκλησίας και των πιστών προς το θεσμό είχε ανοίξει όμως ο δρόμος για την ακροδεξιά που μεσούσης της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων της Ελλάδος, ξεκίνησε επιθέσεις, ξυλοδαρμούς και απειλές προς τους συμμετέχοντες.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ομάδες νεαρών έκαψαν σημαίες, πέταξαν έναν τουρίστα στην θάλασσα, επιτέθηκαν στον τότε δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, έστειλαν έναν ακτιβιστή στο νοσοκομείο. Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν ποτέ γιατί βρήκαν γόνιμο έδαφος να καλλιεργηθούν. Σε συνεντεύξεις του ο Μητροπολίτης επέμενε να τονίζει πως οι πιστοί πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τέτοιες ανόσιες και αφύσικες εκδηλώσεις και αποκάλεσε το όλο γεγονός ως ντροπή, πρόκληση και σύμπτωμα διαφθοράς
Τα πρώτα 3-4 χρόνια πραγματοποιήθηκαν αγρυπνίες αλλά και συγκεντρώσεις πιστών όπου διακηρυσσόταν η βεβήλωση της πόλης και η επιβολή δυτικών προτύπων. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος ανέφερε ότι το Pride είναι διαστροφή της ανθρώπινης υπάρξεως .
Παρ όλα αυτά χρόνο με το χρόνο το φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μετά την πρώτο διοργάνωση στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας την μεταφορά του από την 2η χρονιά στην παραλία – πλησίον του Λευκού πύργου φτάνει κάθε χρόνο 7.000 επισκέπτες με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, εκθέσεις εικαστικών, δρώμενα, πάρτι, συναυλίες.
Οι διοργανώσεις:
1ο Thessaloniki Pride 2012 “ΜΙΑ αγάπη, ΧΙΛΙΑ χρώματα” (22–23 Ιουνίου 2012)
2ο Thessaloniki Pride 2013 “Ελεύθερα Πνεύματα, Ελεύθερα Σώματα” (14–15 Ιουνίου 2013)
3ο Thessaloniki Pride 2014 “Ώρα για μας” (20–21 Ιουνίου 2014)
4ο Thessaloniki Pride 2015 “ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ, ΑΠΑΙΤΩ Γάμο, Όνομα, Σεβασμό” (19–20 Ιουνίου 2015)
5ο Thessaloniki Pride 2016 “Αγαπάτε Αλλήλ@ς” (24–25 Ιουνίου 2016)
6ο Thessaloniki Pride 2017 “Έλα Όπως Είσαι” (1-2 Ιουλίου 2017)
7ο Thessaloniki Pride 2018 “Άκρως Οικογενειακόν” (20-23 Ιουνίου 2018)
8ο Thessaloniki Pride 2019 “Γράφουμε Ιστορία” (18-22 Ιουνίου 2019)
9ο Thessaloniki Pride 2021 “Ποια Κανονικότητα” (30 Αυγούστου-4 Σεπτεμβρίου 2021)
10ο Thessaloniki Pride 2022 “ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ”(20-25 Ιουνίου 2022)
11º Thessaloniki Pride 2023 «ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΕΝΑ» (19 – 24 Ιουνίου 2023)
12ο Thessaloniki Pride – Europride 2024 «Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία» (20-29 Ιουνίου 2024)
«Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία» Αυτό είναι το σύνθημα του EuroPride και σύμφωνα με τους διοργανωτές αντανακλά 3 σημαντικά στοιχεία, 3 πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζεται το κίνημά.
Επιμονή, γιατί η κοινότητά αντιμετωπίζει διαρκώς διακρίσεις και αποκλεισμούς και ωστόσο παραμένει ισχυρή και ακμαία. Είναι μια θετική και αισιόδοξη έννοια χωρίς να αγνοούμε τη σκληρή πραγματικότητα και το λόγο για τον οποίο υπάρχει το Pride. Η επιμονή, παραπέμπει επίσης στην αναδιοργάνωσή και την επιμονή να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη ξανά το EuroPride, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της πανδημίας COVID19 που οδήγησε στην ακύρωση του EuroPride 2020. Η έννοια της επιμονής συνδέεται με το παρελθόν, με όλα όσα έχουμε αντιμετωπίσει, περάσει και αφήσει πίσω μας.
Πρόοδος, επειδή ο αγώνας είναι ένα εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός, χτίζουμε μια καλύτερη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία: είναι ο φυσικός δρόμος που θα ακολουθήσουν όλες οι κοινωνίες όσο περνάει ο καιρός. Συνδέεται επίσης με την προοδευτικότητα, κατ’ αντιδιαστολή με τον συντηρητισμό. Η έννοια της προόδου συνδέεται με το παρόν, ένα πολύ δυναμικό, που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση.
Ευημερία, γιατί στόχος είναι η ευημερία όλων. Είναι γεγονός ότι η ισότητα αποτελεί προϋπόθεση για μια ευημερούσα κοινωνία. Εφόσον επιδείξουμε επιμονή και πρόοδο, μπορούμε να ευημερήσουμε στη ζωή, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Η ευημερία μπορεί επίσης να αναφέρεται και στον αγώνα για τερματισμό της οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, καθώς και –κυρίως– αυτό που διακυβεύεται στην Ευρώπη μετά τις τελευταίες εξελίξεις: η Ευρώπη βρίσκεται σε συνεχή επιδίωξη της ευημερίας, που απειλείται από πολέμους και τις επακόλουθες προσφυγικές ροές, την κλιματική κρίση κλπ. Η ευημερία συνδέεται με το μέλλον που ονειρευόμαστε και λαχταρούμε.
Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε χώρους όπως η προβλήτα Α΄ του λιμανιού της πόλης και η Διεθνής Έκθεση, με τις εορταστικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται την τελευταία ημέρα, 29 Ιουνίου, με τη μεγάλη παρέλαση του EuroPride.
Η παρέλαση θα λάβει χώρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα περάσει από το φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο, δείχνοντας ότι η πόλη συμμετέχει στη μεγάλη αυτή γιορτή.