Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το EuroPride 2024

Με το σύνθημα “Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία” το Thessaloniki EuroPride 2024 υποδέχεται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί το EuroPride 2024, ένα φεστιβάλ υπερηφάνειας LGBTQ+ που έρχεται να φωτίσει την πόλη με τα χρώματα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της αποδοχής. Το μήνυμα του φεστιβάλ φέτος είναι “Μαζί, Χτίζουμε ένα Μέλλον Αγάπης και Αποδοχής”. Αυτό το μήνυμα υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογικής δράσης για την προώθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλα τα LGBTQ+ άτομα.

Το EuroPride 2024 θα αποτελέσει μια γιορτή της διαφορετικότητας, μια ευκαιρία για διάλογο και ευαισθητοποίηση, αλλά και μια δυναμική έκκληση για αλλαγή.

Με πλήθος εκδηλώσεων, συναυλίες, προβολές ταινιών, συνέδρια και παράλληλες εκδηλώσεις που ήδη “τρέχουν” στην πόλη, και φυσικά την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλης, την τελευταία μέρα του Thessaloniki EuroPride 2024, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 21 έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Είναι το πρώτο EuroPride που φιλοξενείται στην Ελλάδα

Υπενθυμίζουμε πως το Thessaloniki Pride κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το EuroPride στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, τον Οκτώβριο του 2017. Το EuroPride στη Θεσσαλονίκη αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2020 αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέλη ψήφισαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το 2020 για να επιτραπεί στο Thessaloniki Pride να φιλοξενήσει το EuroPride το 2024

Σύμφωνα με πηγές του TyposThes αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή και θα κορυφωθούν το Σάββατο 29 Ιουνίου. Μάλιστα, θα είναι παρόμοια με εκείνα που γνωρίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης κατά το διήμερο των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τις αρχές κάθε Σεπτέμβρη. Ήδη στην πόλη μας έχουν αρχίσει και καταφθάνουν αστυνομικοί από διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις της επικράτειας προς ενίσχυση των υπαρχόντων αστυνομικών δυνάμεων και «πλήρη» επάνδρωση κρίσιμων υπηρεσιών. Ο συνολικός αριθμός των Αστυνομικών που θα ενισχύσουν την πόλη μας τις μέρες της διεξαγωγής του Euro Pride θα ανέρχεται περίπου στους 3.000, ενώ για την καλύτερη αστυνόμευση θα επιτηρούν και drone της ΕΛ.ΑΣ.

Το μεγαλύτερο βάρος της αστυνόμευσης αναμένεται να πέσει στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας (ΤΑΡΑΒ) και για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πηγές ήδη έχει ήδη αρχίσει η ενίσχυση του με αστυνομικούς αντίστοιχων τμημάτων από την Πρωτεύουσα.

Ο όγκος των ατόμων που θα καταφτάσουν στη Θεσσαλονίκη – περί τις 40.000- είναι τεράστιος και οι ανάγκες περίθαλψης που μπορεί να προκύψουν, παράλληλα με τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, μπορεί να είναι μεγάλες.Είναι χαρακτηριστικό ότι η 3η ΥΠΕ με έγγραφο της που κοινοποιήθηκε σε διοικητές νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ζητείται να είναι εγρήγορση και να λάβουν «απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών που πάρει να χρειαστούν φροντίδα υγείας όπως γαστρεντερίτιδες, θερμοπληξίες, δηλητηριάσεις από αλκοόλ και οπιούχα, τραυματισμοί από συμπλοκές διαφόρων ομάδων, τραυματισμοί από άλλες αιτίες, λοιμώδη και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά».

Δεκάδες χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από κάθε γωνιά της Ευρώπης θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν τη διαφορετικότητα και να απαιτήσουν ισότητα.

Στο διάστημα αυτό θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις, ενώ την τελευταία μέρα θα διεξαχθεί η μεγάλη παρέλαση, με το Λευκό Πύργο να φωταγωγείται στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου.

Χιλιάδες τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Europride και να γνωρίσουν τη γαστρονομία, τη νυχτερινή ζωή και τα ιστορικά μνημεία της πόλης.

Σημειώνεται ότι από το 2012, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το δικό της ετήσιο Pride, με ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή.

Η πορεία της παρέλασης του Thessaloniki EuroPride 2024, θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου 2024, από το πάρκο της ΧΑΝΘ, θα κινηθεί κατά μήκος της οδού Τσιμισκή κι έπειτα μέσω της οδού Βενιζέλου θα κατευθυνθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, καταλήγοντας στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του φετινού EuroPride.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Thessaloniki EuroPride 2024, πατήστε ΕΔΩ:

Το πρωτότυπο άρθρο https://gayhellas.gr/2024/06/20/i-thessaloniki-ypodexete-to-europride-2024/ ανήκει στο gayhellas .
Στείλτε το σε φίλους σας: