Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Κέρκυρα: Σφοδρές αντιδράσεις για το ομοφοβικό καρναβάλι και το ομοίωμα Κασσελάκη

Σφοδρές αντιδράσεις αλλά και προσπάθεια αποποίησης ευθυνών έχει προκαλέσει οι ντροπιαστικές εικόνες από το καρναβάλι στα Μωραΐτικα, στην Κέρκυρα, όπου έκαψαν ένα ομοίωμα του Στέφανου Κασσελάκη, μέσα σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα.

Ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης, σε δήλωσή του στο CorfuPress ανέφερε: “Στη σάτιρα όλα επιτρέπονται. Εκτός ενός: της προσβολή της προσωπικότητας του κάθε συνανθρώπου μας, του χλευασμού του σεξουαλικού του προσανατολισμού, του ρατσισμού. Αυτό δεν είναι σάτιρα. Σε μία περίοδο που σε όλη την Ελλάδα, βίαιες, ρατσιστικές συμπεριφορές βρίσκουν όλο και περισσότερους μιμητές, κυρίως στη νέα γενιά, τα παιδιά μας, οφείλουμε όλοι μας να προσέχουμε τα παραδείγματα που οι ίδιοι δίνουμε. Καταδικάζω απερίφραστα την επιλογή της φιγούρας του καρνάβαλου στην αποκριάτικη εκδήλωση της Κυριακής στα Μωραΐτικα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης και ελπίζω τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές να αποτελέσουν παρελθόν στην περιοχή μας”.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τα δημοσιεύματα του τοπικού – και όχι μόνο – Τύπου, η Ένωση Γονέων Μελιτειέων σε ανακοίνωση της σημείωσε πως δεν γνώριζε για το ρατσιστικό ομοίωμα του κ. Κασσελάκη.

Όπως ανέφεραν στην επιστολή τους οι γονείς:

“Στέλνουμε αυτή την επιστολή σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων ως απάντηση για το δημοσίευμα της Corfu Press για τo καρναβάλι των Μωραϊτίκων. Καταρχήν θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει καρνάβαλος και προφανώς ούτε το θέμα του, δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Επίσης είναι γνωστό ότι τα άρματα δεν γνωστοποιούνται ποτέ αναμεταξύ τους. Εμείς σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων κατεβήκαμε στην παρέλαση ντυμένοι Υπερήρωες Marvel. Αν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο θέμα δεν θα συμμετείχαμε, σε κάτι που προσβάλει την προσωπικότητα και τις προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου. Τέλος, θα θέλαμε να καταδικάσουμε σαν σύλλογος γονέων και κηδεμόνων κάθε είδους ομοφοβικές και σεξιστικές ενέργειες”.

Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Πέτρος Κοσμάς, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα εκφράζει τη ντροπή του για το συγκεκριμένο γεγονός και ζητά έκτακτο Δ.Σ. “Από ό,τι πληροφορήθηκα το ομοίωμα είχε ενδιαφέρουσα οπτική και από την πίσω μεριά του. Ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Μωραϊτίκων δηλώνω ντροπή, πλήρη άγνοια για το συμβάν μιας και απουσίαζα από αυτή την εκδήλωση. Συνεπώς διαφοροποιούμαι πλήρως. Έχω ζητήσει έκτακτο Δ.Σ. και αναμένω για τις οποίες κινήσεις ληφθούν συλλογικά. Εάν βρω αντίσταση θα κινηθώ ως μονάδα”.

Καταγγελία του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

“Η ελληνική κοινωνία σε κρεσέντο ομοφοβίας από άκρη σε άκρη.

Δύο μέρες μετά την ομοτρανσφοβική επίθεση φασιστών στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, ακολούθησε το ομοφοβικό Καρναβάλι στην Κέρκυρα.

Στα Καρναβάλια παραδοσιακά συναντάμε κριτική προς τους πολιτικούς. Η κριτική αυτή, όταν έχει πολιτική βάση, είναι υγιής και ενδεχομένως παραγωγική. Όταν όμως έχει ως βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα, την εμφάνιση, το φύλο, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Αυτό που συνέβη στην Κέρκυρα ήταν ντροπιαστικό.”

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.kontranews.gr/koinonia/kerkyra-sfodres-antidraseis-gia-to-omofoviko-karnavali-kai-to-omoioma-kasselaki/ ανήκει στο ομοφοβία Archives – kontranews.gr – Τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο. .
Στείλτε το σε φίλους σας: