Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

ΚΟΣΜΟΣ: Θέλουμε μια κοινωνία που να «χωράει» ισότιμα όλους τους ανθρώπους

«Η ”ΛΟΑΤΚΙφοβία”, όπως και κάθε είδους φοβία, δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οπουδήποτε στον κόσμο», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, εκπροσώπου του «ΚΟΣΜΟΣ», με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας.

«Στον ΚΟΣΜΟ, θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που να “χωράει” ισότιμα όλους τους ανθρώπους μια κοινωνία χωρίς σεξισμό, ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία. Μια κοινωνία χωρίς βία, ρατσισμό και εξαναγκασμούς όσο κι αν μοιάζει ουτοπική είναι αυτή που μας αξίζει και αυτή που διεκδικούμε. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου όλα τα σώματα θα έχουν αξία και σημασία θα μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς για αυτά, που θα μπορούμε να αγαπάμε όποια άτομα  θέλουμε και όπου η έμφυλη ισότητα θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η 17η Μαΐου, διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας και γενικότερα κατά της «ΛΟΑΤΚΙφοβίας» επιλέχθηκε και καθιερώθηκε γιατί ήταν η ιστορική εκείνη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έπαψε να θεωρεί ασθένεια την ομοφυλοφιλία.

Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η «ΛΟΑΤΚΙφοβία», όπως και κάθε είδους φοβία, δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οπουδήποτε στον κόσμο, ωστόσο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να αποτελούν στόχο ρητορικής μίσους , ρατσιστικής βίας, διακρίσεων και στιγματισμού.

Η άνοδος της ακροδεξιάς ωθεί τις κοινωνίες της Ευρώπης σε υπερ- συντηρητισμό και φυσικά στην  υποχώρηση και την απώλεια ακόμα και κεκτημένων δικαιωμάτων των  ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων καθώς ενδυναμώνει τα  ομοφοβικά αντανακλαστικά φτωχών και απογοητευμένων πολιτών των χωρών της Ευρώπης.

Βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με έναν πόλεμο αξιών, μεταξύ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του κοινωνικού μίσους από την μία, και των δυνάμεων της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας από την άλλη και δυστυχώς η τοξική αντιπαράθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ επεκτείνεται σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Πράσινη Συμφωνία του ΚΟΣΜΟΥ συμβαδίζει με μια δημοκρατική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Στον ΚΟΣΜΟ, θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που να “χωράει” ισότιμα όλους τους ανθρώπους μια κοινωνία χωρίς σεξισμό, ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία. Μια κοινωνία χωρίς βία, ρατσισμό και εξαναγκασμούς όσο κι αν μοιάζει ουτοπική είναι αυτή που μας αξίζει και αυτή που διεκδικούμε. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου όλα τα σώματα θα έχουν αξία και σημασία θα μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς για αυτά, που θα μπορούμε να αγαπάμε όποια άτομα  θέλουμε και όπου η έμφυλη ισότητα θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Υποστηρίζουμε μια ανανεωμένη στρατηγική για την ισότητα των  ΛΟΑΤΚΙ+  ατόμων, η οποία θα διασφαλίσει ότι τα τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα προστατεύονται εξίσου από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, αλλάζοντας ότι μοιάζει με “νομοθετικό κενό” αλλά είναι στην ουσία  θεσμοθετημένη νομικά «ΛΟΑΤΚΙφοβία». Η εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ταυτότητας έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου , η προστασία από ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους  είναι αναγκαία για μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Ως Πράσινοι, πιέζουμε για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με βάση τον αυτοπροσδιορισμό ως μια εξωδικαστική διαδικασία  και την πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και σε ιατρικές παρεμβάσεις φυλομετάβασης ειδικά για τρανς άτομα.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει πολιτικά για την άνευ όρων απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ των  “θεραπειών μεταστροφής” και της υποχρεωτικής στείρωσης των τρανς ατόμων προκειμένου να προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους.

Οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τα παιδιά τους πρέπει να προστατεύονται σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής της ελεύθερης μετακίνησης, κάνοντας πράξη την δήλωση της Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν: όταν είσαι γονέας σε μια χώρα της Ευρώπης είσαι γονέας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Αυτή η κοινωνία είναι εφικτή και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση της. Όσο πιο σκληρές είναι οι επιθέσεις, τόσο πιο αποφασιστικά θα στεκόμαστε δίπλα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και θα αγωνιζόμαστε μαζί σθεναρά για τα αδιαπραγμάτευτα για εμάς δικαιώματά τους».

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.theopinion.gr/ellada/politiki/kosmos-theloyme-mia-koinonia-poy-na-choraei-isotima-oloys-toys-anthropoys/ ανήκει στο ΛΟΑΤΚΙ+ – The Opinion .
Στείλτε το σε φίλους σας: