Skip to content

– advertising –

Με μια επιστολή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία αποτυπώνονται με τον σαφέστερο τρόπο, οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που επικρατούν σε μεγάλο μέρος του Αγίου Όρους, αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των είκοσι μονών διαμηνύουν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόφος δεν είναι ευπρόσδεκτος να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο λόγος; Η βάφτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, το καλοκαίρι του 2022, στην Αθήνα. Του Ευάγγελου Μπούση και του Πίτερ Ντούντας, γνωστοί ως Dundas world, οι οποίοι ντύνουν μεταξύ άλλων τους πιο διάσημους σταρ του Hollywood.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η ιερά κοινότητα με λύπη διαπίστωσε πως με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη σχετική βάπτιση, δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι η Εκκλησία αποδέχεται το μυστήριο του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, μήνυμα το οποίο είναι σαφώς αντίθετο προς τα δόγματα και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, τονίζει με έμφαση ότι το γεγονός αυτό δεν ταιριάζει με την ευαγγελική διδασκαλία.

-advertising-

Είναι σαφές ότι οι ιερές μονές δεν μπορούν να κλείσουν τις πόρτες τους σε οποιονδήποτε ζητά να τις επισκεφτεί, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν Ορθόδοξο Ιεράρχη, ωστόσο ζητούν τη συμβολή του Βαρθολομαίου, του πνευματικού τους επισκόπου, για να δώσει αυτός λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Ισως, λοιπόν, η ιερά κοινότητα να περιμένει ο προκαθήμενος της μητέρας Εκκλησίας να ζητήσει -αν όχι να επιβάλει- από τον κ. Ελπιδοφόρο να αναβάλει ή, καλύτερα, να ματαιώσει την επίσκεψή του.

Η επιστολή του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει ως εξής:

«Καρυαί τη 15η/28η Δεκεμβρίου 2023

Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι

Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη

Κυρίω κω ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩ

Πανσεβάστω Πατρί ημών και Δεσπότη

Εις Φανάριον

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος προαγόμεθα όπως εξ’ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την Αγιώνυμον Πολιτείαν, καταθέσωμεν ενώπιον της Υμετέρας Παναγιότητος τον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος αναφορικώς εις τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών “ομοφύλου ζεύγους”, το οποίον έλαβεν χώραν εις τοιν Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην.

Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι, μέσω των δημιοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος.

Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.

Επί δε τούτοις, εμπεπιστευμένοι τη Υμετέρα πεπνυμένη κρίσει εξαιτούμενθα τας Υμετέρας Πατρικάς ευχάς επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου και διατελούμεν εν τω μέλλοντι Κυρίω βαπτισθήναι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπαζόμενοι την σεπτήν Υμετέραν Δεξιάν μετά βαθυτάτου σεβασμού.

Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω».

– advertising –

Το πρωτότυπο άρθρο https://gayhellas.gr/o-archiepiskopos-amerikis-anepithymitos-sto-agio-oros-logo-tis-vaftisis-paidion-gkei-zevgariou/ ανήκει στο GayHellas.gr .
Στείλτε το σε φίλους σας: