Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορείται για διάδοση «ψευδών τρανσφοβικών ειδήσεων»

Αντιδράσεις αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τα πρόσφατα αντί-τρανς σχόλιά του σχετικά με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Αντιμέτωπος με τη φθίνουσα δημοτικότητα, ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης χαρακτήρισε την αντίπαλη αριστερή συμμαχία Nouveau Front Populaire (NFP) «εντελώς τρελή» για τη δέσμευση να εφαρμόσει τον αυτοπροσδιορισμό (self-ID).

Το NFP δεσμεύτηκε να «εγκρίνει μια [δωρεάν] αλλαγή της ιδιότητας του πολίτη ενώπιον ενός ληξίαρχου», πράγμα που σημαίνει ότι τα τρανς άτομα στη Γαλλία θα μπορούν να διορθώνουν τους δείκτες φύλου στα νομικά τους έγγραφα με λίγους περιορισμούς.

Σε μια συζήτηση με κατοίκους μετά από μια τελετή στο μνημείο Croix du Souvenir για τον εορτασμό του «Appel du 18 juin» του στρατηγού ντε Γκωλ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μακρόν χαρακτήρισε την υπόσχεση «φρικιαστική» και υποστήριξε ότι υπό την ηγεσία του NFP, ο καθένας θα μπορούσε να πάει «στο δημαρχείο για να αλλάξει [το] φύλο του».

Επί του παρόντος, όσα επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για να διορθώσουν τους δείκτες φύλου στα επίσημα έγγραφά τους στη Γαλλία πρέπει να το κάνουν ενώπιον δικαστή. Ενώ δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου, οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ότι ο σημερινός αναγραφόμενος δείκτης φύλου «δεν αντιστοιχεί σε αυτόν της κοινωνικής ζωής [τους]».

Οι ψηφοφόροι σε όλη τη Γαλλία φάνηκε να αντιδρούν αρνητικά στα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν, με ορισμένους να τα χαρακτηρίζουν «ντροπιαστικά» και να κατηγορούν τον πρόεδρο ότι «δεν έχει επίγνωση του πόνου που συνεπάγεται για τους ενδιαφερόμενους».

Ένα άτομο έγραψε στο X: «Κύριε Πρόεδρε, η τρανσφοβία δεν είναι άποψη αλλά έγκλημα. Σταματήστε να κυνηγάτε το RN»

Το «RN» αναφέρεται στο Rassemblement National (Εθνική Συσπείρωση), ένα ακροδεξιό πολιτικό κόμμα με επικεφαλής τον Τζόρνταν Μπαρδέλα.

Το Rassemblement National, πρώην Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε ήταν μια περιθωριακή ομάδα, καταδιώκεται εδώ και καιρό από κατηγορίες για ομοφοβία, ρατσισμό και αντισημιτισμό. Ο ιδρυτής του, Ζαν-Μαρί Λεπέν, έχει περιγράψει το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος ως βιολογική ανωμαλία καθώς και ως «προσωπική επιλογή» και δήλωσε ότι η «παιδεραστία» έχει τις «ρίζες της … στον θαυμασμό της ομοφυλοφιλίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή (9 Ιουνίου) μετά την ήττα της κεντρώας συμμαχίας του από το RN στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Politico, η Progressistes LGBT+ (ομάδα κουήρ ψηφοφόρων που υποστηρίζει τον Μακρόν) «εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τα σχόλια που αποσκοπούν στον στιγματισμό των τρανς ατόμων».

Η ομάδα επισήμανε στη συνέχεια τα σχόλια που έκανε ο Μακρόν το 2022, όταν είπε ότι τα τρανς άτομα «πρέπει να γίνονται σεβαστά» και ότι η ζωή τους δεν πρέπει να γίνεται πιο περίπλοκη μέσω της γραφειοκρατίας.

Ομοίως, ο πρώην γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον έγραψε στο Twitter/X: «Για τα τρανς άτομα, για τα ΛΟΑΤ άτομα, για όλους … πρέπει να απορρίψουμε το στίγμα στον πολιτικό λόγο και να προωθήσουμε τα ίσα δικαιώματα».

Τα μέλη του κόμματος NFP καταδίκασαν επίσης συλλογικά τον Μακρόν, με ορισμένους να λένε ότι είναι ενδεικτικό της απελπισίας του προέδρου μετά την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Ολιβιέ Φορέ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε: «Όταν βλέπω [τον Μακρόν] να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και να είναι τρανσφοβικός, νομίζω ότι υιοθετεί τις πιο λαϊκιστικές δηλώσεις τις οποίες κατηγορούσε εδώ και χρόνια».

Το πρωτότυπο άρθρο https://gayhellas.gr/2024/06/20/o-emanouel-makron-katigoreitai-gia-diadosi-psevdon-transfovikon-eidiseon/ ανήκει στο gayhellas .
Στείλτε το σε φίλους σας: