Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις λένε «όχι» στην προώθηση του μίσους

Την έντονη ρητορική μίσους που αναπαράγεται καθημερινά στον δημόσιο διάλογο αλλά και τα πρόσφατα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ περιστατικά που συνέβησαν στην χώρα, καταγγέλλουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου (συνυπογράφουν 10 οργανώσεις)

Tα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη (μερική) Ισότητα στο Γάμο, υπάρχει ραγδαία αύξηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα στην Ελλάδα. Η αδράνεια της πολιτείας, σε συνδυασμό με την ελλιπή προστασία των LGBTQI+ ατόμων, την αύξηση της ρητορικής μίσους και την έλλειψη ουσιαστικής συμπεριληπτικής εκπαίδευσης οδηγούν σε περιστατικά βίας και διακρίσεων.

Οι συνυπογράφουσες LGBTQI+ οργανώσεις καταδικάζουμε απερίφραστα το πρόσφατο περιστατικό βίας με θύμα μια τρανς γυναίκα που δέχθηκε επίθεση από οδηγό ταξί εξαιτίας της ταυτότητας φύλου της. Η αυξανόμενη ρητορική μίσους κατά των τρανς, μη-δυαδικών (non-binary), ίντερσεξ και γενικότερα LGBTQI+ ατόμων επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση δημιουργώντας ένα περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας. Το περιβάλλον αυτό απέχει σημαντικά από τις αρχές και τις αξίες ενός ευρωπαϊκού και δημοκρατικού κράτους, στο οποίο όλα τα άτομα είναι ελεύθερα να ζήσουν με ασφάλεια και χωρίς φόβο.

Οι τρανς (binary και non-binary) και ίντερσεξ κοινότητες όντας από τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της βίας. Δεν ξεχνάμε πόσο τραυματιστικές ήταν οι ιντερφοβικές και τρανσφοβικές εκφράσεις ρητορικής μίσους στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή το περιστατικό με την πυγμάχο Ιμάν Χαλίφ. Ούτε τον ψυχίατρο που, προς υπεράσπιση γνωστού διασκεδαστή, μας είπε δημόσια ότι “τα φύλα είναι δύο και τα μη-δυαδικά άτομα δεν υπάρχουν”. Οι απόψεις των ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την LGBTQI+ κοινότητα ή/και στις περιπτώσεις που έχουν αλλά δεν αποδέχονται (!) την ύπαρξή της είναι όχι μόνο προβληματικές αλλα συνιστούν κακοποιητικό, ΛΟΑΤΚΙφοβικό λόγο.

Είναι λόγια μίσους που τροφοδοτούν τις πράξεις βίας.

Το μίσος κυριαρχεί σε κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου για χάριν της τηλεθέασης και αυτοπροβολής ατομικοτήτων ακούγονται απόψεις που ενισχύουν την κοινωνική πόλωση και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή. Η ελευθερία του λόγου ή/και η σάτιρα δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την προώθηση του μίσους και των διακρίσεων.

Μέσα από διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές και προγράμματα αναπαράγονται στερεοτυπικές, ομοφοβικές, αμφιφοβικές, ιντερφοβικές και τρανσφοβικές αντιλήψεις. Καθώς οι εκπομπές και τα προγράμματα αυτά απευθύνονται και στον νεότερο πληθυσμό και λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη που ασκούν στη διαμόρφωση των πεποιθήσεων του κοινού, κρίνεται απαραίτητη η προσεκτική, επιστημονική και δίκαιη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμού, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα συνέδριο για τα τρανς παιδιά και ανήλικα άτομα σε διοργάνωση του SEGM[οργάνωση επαγγελματιών ψυχικής υγείας που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα οργάνωση μίσους (hate group) από τον SPLC, έναν από τους εγκυρότερους οργανισμούς παρατήρησης και καταγραφής ακροδεξιών ομάδων και ομάδων μίσους]. Το SEGM προωθεί τη λεγόμενη “διερευνητική προς το φύλο ψυχοθεραπεία” για τρανς ανήλικα άτομα, προσέγγιση που παρουσιάζεται ως μετριοπαθής αλλά την οποία ο WPATH (παγκόσμιος οργανισμός επαγγελματιών για την υγεία των τρανς ατόμων) έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη για τα τρανς και με ποικιλομορφία ως προς την έμφυλη ταυτότητα άτομα ως ισοδύναμη των θεραπειών μεταστροφής ή “επανορθωτικών” θεραπειών.

Η προώθηση του μίσους βρίσκει ισχυρή στήριξη και από πολιτικά, ακροδεξιά κόμματα, μέσα από τη στοχοποίηση της LGBTQI+ κοινότητας δημιουργώντας ένα επικίνδυνο κοινωνικά περιβάλλον που ενθαρρύνει τη βία και προωθεί τις ρατσιστικές και φασιστικές τους αντιλήψεις. Σημαντικότατος βέβαια, είναι και ο ρόλος της Εκκλησίας, η οποία δυστυχώς διά στόματος κάποιων εκ των εκπροσώπων της, επιδίδεται συχνά σε ρητορική μίσους για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αφενός γεμίζοντας ενοχές όσα LGBTQI+ άτομα θέλουν να βρίσκονται κοντά της και αφετέρου δίνοντας «επιχειρήματα» για τους ανθρώπους που εχθρεύονται και μισούν την ποικιλομορφία.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των LGBTQI+ ατόμων και την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και των περιστατικών βίας.

Καλούμε επίσης, το Υπουργείο παιδείας να στείλει στα σχολεία κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των περιστατικών ΛΟΑΤΚΙφοβικού (ομοφοβικού, αμφιφοβικού, ιντερφοβικού, κουηροφοβικού και τρανσφοβικού) εκφοβισμού, όπως ορίζεται στον Ν.5029/2023, «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή».

Ταυτόχρονα ζητούμε την παρέμβαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για την προστασία των LGBTQI+ ατόμων.

Ο αγώνας για ισότητα, δικαιοσύνη και μια συμπεριληπτική κοινωνία είναι καθημερινός και αδιάκοπος. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στο δικαίωμά μας να ζήσουμε ελεύθερα.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε ψυχολογική στήριξη μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη «Γραμμή -11528 Δίπλα σου» Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 19:00.

Συνυπογράφουσες LGBTQI+ οργανώσεις:

Rainbow School – Πολύχρωμο Σχολείο
Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
Intersex Greece – Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ
Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης
Proud Seniors Greece – ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω
Proud Parents – Υπερήφανοι γονείς
Rainbow Families – Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Rainbow Seniors
Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης – LGBTQI+ Employment Support Group

Το πρωτότυπο άρθρο https://gayhellas.gr/oi-loatki-organoseis-lene-ochi-stin-proothisi-tou-misous/ ανήκει στο gayhellas .
Στείλτε το σε φίλους σας: