Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα γνωρίζουν την σεξουαλικότητα τους και την ταυτότητα φύλου τους από νεαρή ηλικία – αλλά κάποια από αυτά δεν έχουν αφήσει ποτέ τους οικείους τους να το μάθουν λόγω ομοφοβίας και τρανσοφοβίας στους κόλπους της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού κύκλου.
Η πλειονότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ενηλίκων κατάλαβε τη σεξουαλικότητά της ή την ταυτότητα φύλου της όταν ήταν νέοι, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Gallup, στην οποία το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το γνώριζε από την ηλικία των 14 ετών και το 72% κατέληξε σε αυτή την διαπίστωση μέχρι την ηλικία των 18 ετών, με τη μέση ηλικία να είναι τα 14 έτη.
«Οι κοινωνικές αλλαγές δεν αποτελούν εγγύηση κατά των διακρίσεων, τις οποίες ένας στους τέσσερις ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικες αναφέρει ότι βίωσε το τελευταίο έτος και οι γκέι ή λεσβίες, ιδιαίτερα, είναι [περισσότερο] ευάλωτοι στο να τις βιώσουν»
Οι περισσότεροι ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικες ανέφεραν ότι το αποκάλυψαν στους φίλους και την οικογένειά τους μέχρι την ηλικία των 22 ετών (57%), ενώ η συντριπτική πλειονότητα έκανε come out πριν από τα 30 της χρόνια (71%).
Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό δήλωσε ότι δεν έχει κάνει come out σε κανέναν (18%), συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού μέρους των γκέι ή λεσβιών Αμερικανών (5%) και σχεδόν ενός στους τέσσερις bisexual ενήλικες (23%).
Ο χρόνος
«Οι Αμερικανοί, όπως και οι κάτοικοι άλλων χωρών, έχουν αλλάξει σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αντιλήψεών τους για την ηθική των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και των απόψεών τους για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.
«Καθώς η κοινωνία έχει αλλάξει ως προς τις απόψεις της και την αντιμετώπιση αυτής της ομάδας [ανθρώπων], αυτό [το γεγονός] επηρέασε ελάχιστα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της Αμερικής όσον αφορά την στιγμή που συνειδητοποίησαν την ταυτότητα τους, αλλά είχε μεγάλο αντίκτυπο στο πότε αυτά τα άτομα επέλεξαν να μοιραστούν την ταυτότητά τους με άλλους».
Καθώς είναι πιο πιθανό να κάνουν come out, οι γκέι ή λεσβίες (24%) έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους bisexual (12%) να δηλώσουν ότι έχουν υποστεί άσχημη συμπεριφορά ή παρενόχληση το τελευταίο έτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Συνολικά, περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες ΛΟΑΤΚΙ+ αναφέρει ότι δέχεται κακομεταχείριση ή παρενόχληση «συχνά» (5%) ή «περιστασιακά» (19%) λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού.
«Οι κοινωνικές αλλαγές δεν αποτελούν εγγύηση κατά των διακρίσεων, τις οποίες ένας στους τέσσερις ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικες αναφέρει ότι βίωσε το τελευταίο έτος και οι γκέι ή λεσβίες, ιδιαίτερα, είναι [περισσότερο] ευάλωτοι στο να τις βιώσουν», καταλήγει η έκθεση.
*Με πληροφορίες από: The Advocate | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Netflix