Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Στη Μαλαισία, η ελευθερία στις συναυλίες ετοιμάζεται να «πάει περίπατο»

Οι διοργανωτές συναυλιών στη Μαλαισία πρέπει πλέον να διαθέτουν έναν «διακόπτη λήξης» για να διακόπτουν τις εμφανίσεις που παραβιάζουν τις επίσημες οδηγίες, δήλωσε ένας υπουργός.

Το μέτρο έρχεται σε συνέχεια της διαμάχης γύρω από μια εμφάνιση στην Κουάλα Λουμπούρ των 1975, όταν ο frontman του συγκροτήματος, Matty Healy επέκρινε τους ομοφοβικούς νόμους της Μαλαισίας σε μια ομιλία που περιείχε βρισιές και φίλησε έναν άνδρα στη σκηνή. Το περιστατικό του Ιουλίου, οδήγησε στην ακύρωση του φεστιβάλ του Σαββατοκύριακου στο οποίο εμφανιζόταν το συγκρότημα.

Διακόπτης τερματισμού

Ο αναπληρωτής υπουργός Επικοινωνιών και Ψηφιακής Πολιτικής, Teo Nie Ching, δήλωσε στην Βουλή ότι οι διοργανωτές συναυλιών πρέπει να διαθέτουν «έναν διακόπτη τερματισμού που θα διακόπτει το ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε παράστασης, εάν υπάρξει οποιοδήποτε ανεπιθύμητο περιστατικό».

«Ελπίζουμε ότι με αυστηρότερες κατευθυντήριες οδηγίες, οι ξένοι καλλιτέχνες θα καταλάβουν ότι πρέπει να συμμορφώνονται με την τοπική κουλτούρα», είπε, σε δηλώσεις που αναμεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Aν ο Healy ήθελε να δείξει αλληλεγγύη, θα έπρεπε πρώτα να είχε συμβουλευτεί τους ντόπιους LGBTQ+ ανθρώπους.

Η Future Sounds Asia, η διοργανώτρια του φεστιβάλ Good Vibes στο οποίο εμφανιζόταν ο Healy, δεν ανταποκρίθηκε απευθείας σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά η εταιρεία δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia της Σιγκαπούρης ότι δεν είχε διαπιστωθεί μείωση του ενδιαφέροντος από ξένους καλλιτέχνες που ήθελαν να εμφανιστούν στη Μαλαισία.

«Όλοι οι ξένοι καλλιτέχνες έχουν εμφανιστεί σε συναυλίες στη χώρα με την προϋπόθεση ότι οφείλουν να συμμορφώνονται με τους τοπικούς κανονισμούς για τις συναυλίες. Μετά το περιστατικό [με τον Healy], οι καλλιτέχνες έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίγνωση αυτού του ζητήματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα για έναν διακόπτη «kill switch».

Είναι ο Healy τελικά αλληλέγγυος;

Η Future Sounds Asia είχε δηλώσει προηγουμένως ότι διεκδικεί αγωγή κατά του συγκροτήματος, καλώντας το να αναγνωρίσει την ευθύνη και να αποζημιώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της ακύρωσης του φεστιβάλ. Είπε ότι οι ενέργειες του Healy «αμαύρωσαν» τη φήμη του φεστιβάλ και «παραβίασαν σκόπιμα τη συμφωνία που είχε συνάψει [το συγκρότημα] με την FSA».

Zήτησε την ακύρωση της συναυλίας των Coldplay τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ενθάρρυνε «μια κουλτούρα ηδονισμού και διαστροφής»

Ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το εν λόγω περιστατικό θα δυσκόλευε την επίσκεψη ξένων καλλιτεχνών στη Μαλαισία και ότι υπήρχε κίνδυνος να επιδεινωθούν οι εχθρότητες που αντιμετωπίζει η LGBTQ+ κοινότητα, με τους ακτιβιστές να υποστηρίζουν ότι, αν ο Healy ήθελε να δείξει αλληλεγγύη, θα έπρεπε πρώτα να είχε συμβουλευτεί τους ντόπιους LGBTQ+ ανθρώπους.

Τον Μάιο, ένα μέλος του Parti Islam Se-Malaysia (PAS), ενός θρησκευτικού κόμματος που υποστηρίζει μια αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, ζήτησε την ακύρωση της συναυλίας των Coldplay τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ενθάρρυνε «μια κουλτούρα ηδονισμού και διαστροφής». Οι εν λόγω εκκλήσεις έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύτηκαν μαζί με μια εικόνα του τραγουδιστή του συγκροτήματος, Κρις Μάρτιν, που κρατάει μια σημαία του ουράνιου τόξου.

Ο Martin απάντησε σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ της Μαλαισίας, λέγοντας: «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο σόου μας, αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, όλα τα είδη ανθρώπων, όλες τις θρησκείες». Η συναυλία των Coldplay είναι προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου.

[embedded content]

*Με πληροφορίες από Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Wikimedia Commons

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.in.gr/2023/11/03/life/music/sti-malaisia-eleytheria-stis-synaylies-etoimazetai-na-paei-peripato/ ανήκει στο ΛΟΑΤΚΙ+ – in.gr .
Στείλτε το σε φίλους σας: