Skip to content
Λιγότερο απο 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συζήτηση και η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων και άλλες διατάξεις. 

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη στάση που θα κρατήσουν οι διαφωνούντες βουλευτές της Ν.Δ., και κυρίως στο αν θα επιλέξουν την αποχή ή την καταψήφιση.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η πρώτη τοποθέτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής έγινε από την εισηγήτρια της ΚΟ της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία σημείωσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η Ελλάδα καθίσταται η 37η χώρα που εισάγει στο εθνικό δίκαιο την επέκταση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ απλώνει “δίχτυ” προστασίας για τα παιδιά.

Όπως ανέφερε η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: «Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζουμε μία υπάρχουσα κατάσταση. Θέτουμε ένα πλαίσιο, ένα προστατευτικό δίχτυ κυρίως για τα παιδιά. Εμείς τώρα σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτήν τη θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών».

Η αντιπολίτευση

Σημαντική αλλαγή για την χώρα μας, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Έλενα Ακρίτα να δηλώνει πως: «Το σημαντικότερο στη συζήτηση είναι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των συνανθρώπων μας για ισότητα και να δημιουργήσουμε συνθήκες συμπερίληψης και άρσης διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη».

«Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται από την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η ελληνική οικογένεια απειλείται από τις κυβερνητικές πολιτικές και την έλλειψη προοπτικών», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως: «Η αντίθεσή μας είναι η εμπορευματοποίηση στην τεκνοποίηση και τεκνοθεσία. Και δεύτερος είναι ότι με τη νομοθετική ρύθμιση υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού να έχει σχέση με τον πατέρα και τη μητέρα».

«Είναι λάθος να λέμε για δικαίωμα γιατί δεν το έχουν απ` τη φύση! Τους χορηγούμε ειδικά προνόμια. Το ετερόφυλο ζευγάρι είναι φορέας γονεϊκότητας», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βουλευτής της Νέας Αριστεράς, σχολίασε πως: «Δε μπορεί να είναι α λα καρτ σε ό,τι αφορά τα ετερόφυλα ζευγάρια η παρένθετη μητέρα να επιτρέπεται, αλλά στα ομόφυλα να απαγορεύεται».

Ο Παύλος Δημητριάδης βουλευτής των Σπαρτιατών, είπε: «Η οικογένεια είναι θεσμός που συντηρεί το ελληνικό έθνος, είναι ο λόγος που επιβιώσαμε ενάντια σε εχθρούς».

Ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός, ανέφερε ότι: «Καταδικάζουμε τη βεβήλωση Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα, μήπως είναι προσπάθεια εκφοβισμού ιεραρχών και εκκλησίας επειδή αντέδρασαν με σθένος στο επαίσχυντο νομοσχέδιο του ψευτογάμου των ομοφυλοφίλων»?

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας, δήλωσε ότι είναι λάθος που δεν νομοθετούμε υπέρ της τεκνοθεσίας για όλους και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω για την ισότητα όλων των πολιτών.

Οι προβληματισμένοι κι οι διαφωνούντες

Το νομοσχέδιο φαίνεται να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τη στήριξη Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας εντούτοις ορισμένοι βουλευτές εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις ή και προβληματισμούς.

Εκτός του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα πάει σε “αποχή”, τη διαφωνία του έχει εκφράσει ανοιχτά και οι πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται μάλιστα να τοποθετηθεί από το βήμα της Ολομέλειας. Στέλιος Πέτσας και Άγγελος Συρίγος φαίνεται πως επίσης θα επιλέξουν να απόσχουν την ημέρα της ψήφισης.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο liberal.gr τόνισε πως: «Ο ρόλος της πολιτικής και αποστολή των πολιτικών και της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι να αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων. Όλων των πολιτών. Χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς λόγω φύλου, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, μόρφωσης, πολιτικών πεποιθήσεων, σωματικής ικανότητας, θρησκεύματος και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν δεσμεύσεις στα όρια της κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές. Παρά ταύτα, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκεται στην Κρήτη, ενώ προβληματισμό για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια φέρεται να εκφράζει και η Νίνα Κασιμάτη. Η Αθηνά Λινού που είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις φαίνεται πως θα στηρίξει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει περίπου δέκα βουλευτές -μεταξύ αυτών οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί το διήμερο 14 και 15 Φεβρουαρίου και θ’ ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Το πρωτότυπο άρθρο https://www.theopinion.gr/ellada/politiki/stis-epitropes-tis-voylis-to-nomoschedio-gia-ton-gamo-omofylon/ ανήκει στο ΛΟΑΤΚΙ+ – The Opinion .
Στείλτε το σε φίλους σας: