Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως μπορεί να ήταν η ζωή ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού το 1923; Αν σκεφτεί κανείς πως το 1921 ο δυτικός κόσμος όρισε πως το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος άνδρας διώκεται νομικά και μάλιστα τιμωρείται με 14 χρόνια φυλάκισης, μάλλον δεν σκέφτεται και το καλύτερο δυνατό «σενάριο» για το ζευγάρι.
Ο νόμος, θα μπορούσε κανείς να πει, πως ορίζεται από τις ανάγκες ενός κοινωνικού συνόλου. Αναπροσαρμόζεται και έρχεται στα μέτρα και τα σταθμά της κοινωνίας που αυτός ο ίδιος ορίζει. Ένα «αλισβερίσι» μεταξύ του «πρέπει» και του «είναι».
Τι κι αν, λοιπόν, ο νόμος όριζε πως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι «παράνομοι»; Μια μικρή κοινότητα στο Ντόρσετ, αδιαφορούσε για αυτό, όπως μας φανερώνει μια έκθεση φωτογραφίας που έρχεται στο φως σχεδόν έναν αιώνα αργότερα.
«Όταν πολλοί άνθρωποι έπρεπε να κρύβουν το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλοι ή να σκέφτονται τη συμπεριφορά τους στο δημόσιο χώρο, φαίνεται ότι εκείνοι κατάφεραν να ζήσουν μια αρκετά ειρηνική ζωή στο χωριό»

Ο Νόρμαν Νότλεϊ και ο Ντέιβιντ Μπρίνλεϊ στην παραλία, Πηγή: BBC
Corfe Castle, 1923
Ο Νόρμαν Νότλεϊ και ο Ντέιβιντ Μπρίνλεϊ μετακόμισαν στο Corfe Castle το 1923 και ζούσαν ανοιχτά ως ζευγάρι, παρά το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη εκείνη την εποχή.
Οι δύο άνδρες ήταν επιτυχημένοι μουσικοί που τραγουδούσαν μαζί στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και είχαν πολλούς φίλους στον κόσμο της τέχνης.
Φωτογραφίες και ημερολόγια που εκτίθενται στο Μουσείο του Ντόρσετ αποκαλύπτουν ότι ζούσαν ειρηνικά με την τοπική κοινότητα για 57 χρόνια μέχρι το θάνατό τους.
Το 1973, οι κάτοικοι της περιοχής οργάνωσαν μια εκδήλωση για το ζευγάρι, για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια παραμονής τους στο χωριό.

Φωτογραφία του Μπρίνλεϊ με τα σκυλιά του, Πηγή: BBC
«Τα αγόρια με την μεγάλη αγάπη»
Η διευθύντρια του μουσείου Κλερ Ντίξον δήλωσε: «Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χωριό. Η κοινότητα τους αποκαλούσε ‘τα αγόρια με την μεγάλη αγάπη’. Δεν διοργάνωσαν αυτοί το πάρτι, η κοινότητα το διοργάνωσε γι’ αυτούς».
«Όταν πολλοί άνθρωποι έπρεπε να κρύβουν το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλοι ή να σκέφτονται τη συμπεριφορά τους στο δημόσιο χώρο, φαίνεται ότι εκείνοι κατάφεραν να ζήσουν μια αρκετά ειρηνική ζωή στο χωριό», σχολίασε η Ντίξον.
Το ζευγάρι μοιραζόταν το πάθος για τη δημιουργία τέχνης καθώς και για τη συλλογή έργων τέχνης και ο Νότλεϊ κληροδότησε τη συλλογή πινάκων του στο Μουσείο του Ντόρσετ.
Παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να ζήσουν ως όριζαν οι ίδιοι, η μόνη εικόνα στη συλλογή που τους δείχνει να την σχέση στοργής που διατηρούσαν μεταξύ τους είναι μια φωτογραφία του Μπρίνλεϊ να φιλάει τον Νότλεϊ στο μάγουλο.
Ο Νότλεϊ πέθανε το 1980, σε ηλικία 90 ετών, και ο Μπρίνλεϊ ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 81 ετών.
«Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χωριό. Η κοινότητα τους αποκαλούσε ‘τα αγόρια με την μεγάλη αγάπη’. Δεν διοργάνωσαν αυτοί το πάρτι, η κοινότητα το διοργάνωσε γι’ αυτούς»

Ο Nότλεϊ κληροδότησε τους πίνακές του στο Μουσείο του Ντόρσετ, Πηγή: BBC
Μια φοιτήτρια φέρνει την ιστορία τους στο φως
Η Μέισι Μπολ, φοιτήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, άρχισε να ψηφιοποιεί τις φωτογραφίες του ζευγαριού και να μεταγράφει τα ημερολόγια και τις επιστολές τους στο πλαίσιο μιας πρακτικής άσκησης στο μουσείο.
«Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες συλλογές που να δίνουν μια ματιά στη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αυτής της περιόδου», σχολίασε η Μπολ.
«Οι φωτογραφίες που μου έχουν μείνει περισσότερο είναι αυτές με τα πολλά σκυλιά τους και οι σπάνιες λίγες του Νόρμαν μόνος του, όπου μπορείς να δεις μια γεύση της προσωπικότητάς του».
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Μπολ, με τη συμβουλή της καθηγήτριας Γιάνα Φάνκι του Πανεπιστημίου του Έξετερ, εκτίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ώστε να συμπέσει με τον Μήνα Ιστορίας ΛΟΑΤΚΙ+.
«Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες συλλογές που να δίνουν μια ματιά στη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αυτής της περιόδου»

Η μοναδική φωτογραφία του ζευγαριού που δείχνει την σωματική επαφή μεταξύ των δύο, Πηγή: BBC
*Πηγή: BBC, Κεντρική Φωτογραφία: Ο Νόρμαν Νότλεϊ και ο Ντέιβιντ Μπρίνλεϊ στο σπίτι όπου έζησαν για 57 χρόνια, Πηγή: BBC